Veel gestelde vragen over afbeeldingen op je website

Regelmatig krijg ik vragen over het plaatsen van afbeeldingen op de website. Waar haal ik mooie afbeeldingen? Welk bestandsformaat kan ik het beste gebruiken? In deze blog geef ik antwoord op de meest gestelde vragen over afbeeldingen op je website.

Welk bestandsformaat moet mijn afbeelding zijn?

JPG en PNG zijn de meest gebruikte bestandsformaten voor websites.

Het verschil tussen JPG en PNG zit in de doorzichtigheid van de afbeelding. Een PNG heeft een transparante achtergrond waardoor je het op een gekleurde achtergrond kunt zetten. Als je bijvoorbeeld je logo upload en je zet het op een groene achtergrond dan komt er met een JPG bestand een wit vlakje omheen. Dit heb je met een transparante achtergrond van een PNG bestand niet.

Ik raad je daarom aan voor je logo PNG te gebruiken en JPG voor je overige afbeeldingen. JPG is een lichter bestandsformaat, wat weer positief is voor de snelheid van je website.

Maken grote bestanden mijn website traag?

Als je structureel te grote bestanden gebruikt (boven 1MB) maken ze je website traag. En een trage website is niet prettig voor je bezoekers en niet goed voor je resultaten in Google.

Je kunt voor het formaat van je website deze afmetingen aanhouden:

Afbeelding voor volledige breedte: 2400 pixels (max. 500kb)

Afbeelding voor half scherm: 1200pixels (max. 300kb)

Geen stress als niet al je afbeeldingen precies dit formaat zijn. Het zijn richtlijnen, pas als je structureel foto’s van meer dan 1MB gaat uploaden wordt je website er opvallend traag van.

Hoe optimaliseer ik mijn afbeeldingen voor Google?

Ook je afbeeldingen zijn belangrijk voor Google. Hoe beter je deze ‘aanbiedt’ hoe hoger je resultaten.

Wat kun je doen?

  • Gebruik relevante zoekwoorden in de bestandsnaam.
  • Geef je afbeeldingen een passende grote en een passend bestandsformaat.
  • Geef je afbeeldingen altijd een ALT-Tekst

Waar haal ik mooie afbeeldingen?

Fotograaf

Het allermooiste zijn natuurlijk foto’s gemaakt door een fotograaf. Een goede investering als je je website echt wilt laten stralen. Een fotograaf zet jou en jouw bedrijf mooi op beeld en weet alles van de mooiste kant te belichten. Bovendien zijn al je foto’s dan in dezelfde stijl wat een mooi beeld geeft voor je website. Een waardevolle investering.

Stock foto’s

Zomaar een plaatje van internet gebruiken is niet rechten vrij. Daarom zijn er websites met afbeeldingen die je vrij kunt gebruiken. De foto’s en afbeeldingen zijn vaak gemaakt door (jonge) professionals en zien er erg mooi uit. Kijk bijvoorbeeld eens op Pixabay of Istock.

Eigen foto’s

Maak je zelf foto’s? Probeer dan voor je website al je foto’s in dezelfde stijl maken. Je kunt afbeeldingen bewerken met het bekende Photoshop of een gratis open source variant zoals Gimp. Deze fotobewerkingsprogramma’s vragen wel wat kennis en het kan even duren voor je er goed mee kan werken. Simpeler in mogelijkheden maar wel veel gebruiksvriendelijker zijn bijvoorbeeld Canva en Sparkpost. 

Blog

Lees meer

Een bericht met PDF-viewer aan je website toevoegen

Een bericht met PDF-viewer aan je website toevoegen

Tips, nieuwtjes of informatie. Allemaal leuk om te delen via berichten op je website. Werk je veel met pdf’s? Dan is een PDF-viewer block onmisbaar. Zelf gebruik ik graag de plugin “Gutenberg PDF viewer block” om pdf’s mooi weer te geven in berichten. Je bezoeker kan...

3 tips voor het toevoegen van een filmpje op je website

3 tips voor het toevoegen van een filmpje op je website

Tip 1: Plaats je video via een videoplatform Je hebt een geweldige video gemaakt en wilt deze nu op je website zetten. Je kunt dan de video meteen uploaden op je website, of je kiest voor een videoplatform. Welke keuze maak je nu het beste? Onderstaand schema helpt je...

De 5 meest gemaakte fouten in een website menu

De 5 meest gemaakte fouten in een website menu

Je verwacht als je uit eten gaat, op de menukaart eerst de voorgerechten en als laatste de toetjes. Dat is fijn omdat je dan weet waar je moet zoeken. Het zou heel irritant zijn als alles op alfabet staat en appelsap en het borrelplankje onder elkaar zijn geplaatst....

Meer inspiratie en tips?

Schrijf je in en ontvang nieuwe tips direct in je e-mailbox.

7 + 15 =