Als je via je website gegevens van bezoekers verzamelt is het verplicht om een privacyverklaring te hebben. Je legt daarin uit wat je met de persoonsgegevens doet en waarom.
Ook wanneer je een simpel contactformulier op je website hebt vraag je al (beperkt) gegevens aan je bezoekers, maar een webshop bijvoorbeeld vraagt veel meer, denk aan adres en rekeningnummer.
Goed, je wilt een privacyverklaring op je website maar hoe pak je dit aan? Deze moet aan bepaalde voorwaarde voldoen en vooral goed leesbaar zijn voor je bezoekers.
Een goed document op stellen
Via het ondernermersplein van de KVK wordt je doorverwezen naar deze handige hulp:
https://veiliginternetten.nl/privacyverklaring-generator/start/
Je vult stap voor stap de gegevens in van je bedrijf en beantwoordt de vragen over je website. Als je alles hebt beantwoord wordt er een privacyverklaring gegeneerd. Let op: er zijn daarna nog een aantal velden die je zelf moet invullen en aanpassen.
Een paar tips:
- Zet de tekst direct op een pagina van je website in plaats van via een te downloaden PDF. Het moet voor bezoekers zo makkelijk mogelijk zijn om jouw verklaring in te zien.
- Zet de link naar je privacypagina niet in je menu maar onderaan in je footer. Dat is voor je bezoeker de meest logische plek.
- Zet de link naar de privacypagina eventueel ook nog op je contactpagina.
- Optioneel kun je aan je contactformulier een selectievakje toevoegen met “ik heb de privacyverklaring gelezen” waarbij je meteen het woord privacyverklaring ook nog linkt aan de privacypagina. Op die manier kunnen bezoekers meteen doorklikken om alles nog eens na te lezen.
- Wijzig de tekst wanneer je meer gegevens gaat verzamelen met bijvoorbeeld Google Analytics, je moet dan vermelden dat je het gedrag van je bezoeker op de website volgt.
Je kunt zo op een simpele manier een goede (basis) privacyverklaring maken die is toegespitst op jouw situatie.